Project ADPO

Ruimte is een schaars goed in Vlaanderen, en nergens geldt dit meer dan in het drukke havengebied te Antwerpen. Daarom was het even zoeken om plaats te vinden voor een zonneboiler met een vermogen van 0,5 MWth. Deze ruimte werd bij ADPO gevonden op een ongewone plaats: boven een spoorlijn, onder een hoogspanningskabel, langs een gasleiding met hoge druk en dat alles op een opgespoten terrein.

Om tot een stabiele constructie te komen, werden gespecialiseerde studiebureaus ingeschakeld om de specifieke windlast te bepalen. 20 m lange heipalen werden in de grond gedreven en voorzien van acht ton zware betonfunderingen. Hierop werd een stalen frame geplaats dat hoog genoeg was om het treinverkeer veilig te laten passeren.

Op dit stalen frame plaatsten we vervolgens de AZTEQ zonneboiler. Hiervoor ontwierpen we een speciaal heftoestel, het was immers niet mogelijk om de zonneboilers met een standaard hijskraan op hun plaats te tillen. Dit omwille van het veiligheidsgabarit van zowel de trein als de hoogspanningslijnen. Uiteindelijk staan de spiegels in hun hoogste positie ruim 11 m boven de grond. Het systeem bewees zich ondertussen onder extreme weersomstandigheden: rukwinden tot 120 km/h en hagelbuien werden moeiteloos doorstaan.

De bouw en plaatsing van de zonneboiler werd geklaard op nauwelijks twee maanden tijd. Na opstart van het project levert deze installatie van 1.100 m² aan zonneboilers zo’n 500MWh thermische warmte onder de vorm van stoom op 10 bar druk. En dit voor de komende 20 jaar, zonder uitstoot.

Project ADPO in de pers