Project Proviron

Ruimte was niet het grootste probleem bij Proviron in Oostende. Toch was het even puzzelen om op dit historische industrieterrein de gepaste bouwwijze te vinden. Op dit terrein, met al even historische industriële vervuiling, kwam het erop neer om met zo weinig mogelijk invasieve technologieën en een minimum aan stof een veilige en werkbare omgeving te creëren voor de constructieploeg.

Verder dienden we rekening te houden met het vliegtuigverkeer afkomstig van de luchthaven iets verderop. Het speciale design van onze AZTEQ zonneboiler garandeert gelukkig zero impact voor de landende vliegtuigen.

Op de instabiele grond werd een toplaag aangelegd waardoor ook onderhoudswerken in een later stadium veilig kunnen worden uitgevoerd. Verder werden in de onstabiele ondergrond schroeffunderingen geplaatst waarop de AZTEQ zonneboiler geplaatst kon worden. Tot slot werd een serviceweg aangelegd om de installatie, ook 1.100 m² groot, veilig en comfortabel te kunnen bereiken.

Het primaire oliecircuit bevat een silica-olie met waterklasse 1 voor een optimale milieubescherming. De olie wordt verhit tot 380°C waarna deze hitte via een stoomgenerator wordt omgezet tot stoom met een specifieke druk en temperatuur.

Na opstart van dit project levert deze 1.100 m² zonneboiler 500MWh aan thermische warmte. Twintig jaar lang, en dat volledig vrij van uitstoot.