fbpx

Azteq bv, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van duurzame thermische energie op basis van parabolische spiegels, heeft via crowdfunding in slechts 19 minuten 1 miljoen euro opgehaald.

Klimaatverandering heeft een verwoestend effect op veel grote delen van de wereld en de reeds langdurige energiecrisis. In 2017 besloot Azteq een actieve rol te spelen in wat het volgende meest innovatieve idee van energieproductie zou kunnen zijn, de productie van groene warmte.

Azteq produceert, ontwikkelt, bouwt en installeert duurzame platforms voor de productie van thermische energie (CST) op basis van parabolische spiegels zonder koolstofvoetafdruk. Dat is waar het bij Azteq om draait. Groene industriële warmte (tot 400°C) is wat wij produceren en promoten.

Hoe Azteq parabolische spiegels werken

De parabolische spiegels van Azteq zijn ontworpen om de stralingsenergie van de zon te concentreren op een warmtetransportvloeistof (thermische olie) via de collectorbuis van het systeem. Die vloeistof wordt vervolgens omgezet in warmtebronnen (stoom, hete lucht, hete olie,…) die in de industriële processen worden gebruikt.

Hoe Azteq in 19 minuten 1 miljoen euro ophaalde

Op 16 augustus, dinsdag, organiseerde Azteq een crowdfunding evenement met de hulp van Bolero crowdfunding van KBC bank. Het doel was om mensen meer informatie te geven over wat dit nieuwe bedrijf wil opbouwen en hoe het kan bijdragen aan de promotie van duurzame energie en groen gas.

Oorspronkelijk was gepland de oproep gedurende 10 dagen te openen, maar het evenement begon om 10 uur ’s ochtends, en tegen 19 minuten hadden mensen gezamenlijk al een miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd. De CEO van het bedrijf vergeleek het met de kaartverkoop voor het festival “Tomorrowland”. Meer dan 400 mensen hebben geïnvesteerd met tikken van 100 euro tot 5000 euro. Deze actieve betrokkenheid van potentiële investeerders bewijst dat de doelstelling van het bedrijf, duurzame en groene energie, werkt en dat mensen bereid zijn te vertrouwen op de zaak die Azteq heeft uitgezet.

Rol van Bolero Crowdfunding

Bolero crowdfunding helpt investeerders en nieuw opgerichte bedrijven aan elkaar te koppelen. Bolero helpt bedrijven aan particuliere financiering van investeerders via obligaties. Hoewel het nadelig is, is crowdfunding de snelste manier om aan geld te komen voor uw bedrijf, omdat het online gebeurt. Alleen al in 2021 waren er enkele succesvolle campagnes HYPERLINK “https://www.crowdfundinghub.eu/the-netherlands-current-state-of-crowdfunding-2022/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=the-netherlands-current-state-of-crowdfunding-2022″3 HYPERLINK “https://www.crowdfundinghub.eu/the-netherlands-current-state-of-crowdfunding-2022/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=the-netherlands-current-state-of-crowdfunding-2022″0 million euros opgehaald uit crowdfunding (Bolero alleen al wist 45 miljoen euro aan investeringen uit crowdfunding binnen te halen).

Een ander voordeel van crowdfunding is de mogelijkheid om rechtstreeks in contact te treden met de investeerders en het publiek om de reactie van het publiek op het ontwerp van de onderneming te kennen. Dit zou de bedrijfsleiders helpen het succes van het bedrijf op korte en lange termijn te meten.

Publieke reactie op Azteq

De doelstellingen van Azteq om duurzame thermische energie (in de vorm van stoom) en een groen alternatief voor aardgas te leveren, vielen erg in de smaak bij het grote publiek, wat te verwachten was door de langzame maar permanente overgang naar hernieuwbare energiebronnen (in 2020, 22% van de in Europa gebruikte energie was hernieuwbaar).

Dit is de reden waarom mensen zich achter het idee schaarden en bereid waren er zoveel in te investeren. De oprichters van Azteq hebben volledige transparantie beloofd en de investeerders van elk risico en elke beloning op de hoogte gesteld.