fbpx

Concentrated Solar Power is een technologie waarbij zonlicht rechtstreeks wordt omgezet in warmte. Het proces haalt temperaturen tot wel 400°C. De warmte kan gebruikt worden voor industriële toepassingen. Interessant, want voor industriële warmte op hoge temperatuur is er momenteel geen echt hernieuwbaar alternatief in Vlaanderen; alles gebeurt met gas, stookolie, kolen of biomassa.

Zonnewarmte

Het CST-platform is gebaseerd op parabolische spiegels met een centrale vacuümbuis. Het thermisch rendement is hoog: minstens twee derde van de zonne-energie wordt omgezet in nuttige bruikbare warmte. Deze warmte wordt gebruikt voor industriële processen tot 400°C. De technologie zorgt voor een duurzaam alternatief voor traditionele fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie.

Position paper Greenpeace en BBL

De Vlaamse industrie heeft nog geen ervaring met deze technologie. Tot nu toe werd er van uitgegaan dat de technologie enkel rendabel is in zonovergoten gebieden zoals woestijnen. Door een combinatie van volume effecten en technologische innovaties is deze technologie nu ook toepasbaar in de geïndustrialiseerde gebieden zoals West-Europa. De afgelopen jaren werden bijvoorbeeld in het noorden van Denemarken pilootprojecten opgestart. Daarom schreven Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace een position paper, met de vraag om ook in Vlaanderen een proefproject op te starten en na te gaan wat het energetisch en economisch potentieel is voor Vlaanderen.

Bekijk de paper hier